Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat un ghid pentru solicitantii de fonduri europene pentru dezvoltarea structurii integrate de apa si apa uzata, urmand ca in aprilie – septembrie sa fie lansate ghiduri pentru 80% din suma prevazuta in perioada 2014 – 2020.

MFE a lansat ghidul pentru dezvoltarea infrastructurii integrate de apa si apa uzata, care cuprinde proiecte noi si fazate integrate de apa si apa uzata, dezvoltarea unui laborator national pentru imbunatatirea monitorizarii substantelor deversate in ape si a calitatii apei potabile si sprijin pentru pregatirea portofoliului de proiecte.

„Ne propunem ca in urmatoarele sase luni, in perioada aprilie – septembrie sau pana la sfarsitul anului sa lansam peste 80% din suma alocata prin programele europene pe aceasta perioada, 2014 – 2020”, a declarat ministrul Aura Raducu, la o conferinta de presa.

In momentul de fata sunt in pregatire 44 de proiecte de infrastructura de apa si apa uzata in valoare de sase miliarde de euro, la care se adauga 22 de proiecte fazate, cu un buget de 550 de milioane de euro.

Ghidul lansat luni de minister este inclus in Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), in valoare totala de peste 11 miliarde de euro cuprinde si o serie de proiecte deja cunoscute si cuprinse in Master Planul de Transport.

„Proiectele pentru metroul Bucuresti – Ilfov au fost identificate prin Planul de Mobilitate Urbana Durabila si speram ca in anul 2016 sa lansam unul dintre aceste proiecte prevazute in plan ca prioritare pentru aceasta regiune, si anume proiectul Gara de Nord – Otopeni, magistrala M6”, a spus Raducu.

De asemenea, ministrul a mai spus ca in POIM sunt incluse si sapte proiecte de termoficare, inclusiv pentru Bucuresti, insa aceste proiecte se afla in primele faze de pregatire.

Ministrul Aura Raducu a mai spus ca in lunile urmatoare vor fi lansate peste 60 de ghiduri pentru Programul Operational Capital Uman, insa in momentul de fata nu este nimic lansat legat de acest program. Numarul total al ghidurilor pentru programele de finantare din fonduri europene gestionate de MFE va fi de 120 – 130.

Aplicatiile pentru aceste proiecte vor fi primite de MFE printr-un sistem electronic, MySMIS, lansat tot luni de Minister si dezvoltat in parteneriat cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

 

Sursa Ministerul Fondurilor Europene via finantare.ro

Ghidul pentru fonduri europene vizand infrastructura integrata de apa si apa uzata, lansat de MFE