Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Uniunea Europeana au semnat acordurile privind Spatiul Economic European (SEE) si granturile norvegiene pentru perioada 2014-2020.

In noua perioada de finantare, 15 tari membre UE vor beneficia de un total de 2.8 miliarde euro (1.5 miliarde euro prin intermediul granturilor SEE si 1.3 miliarde euro prin intermediul granturilor norvegiene) pentru reducerea disparitatilor sociale si economice si pentru consolidarea relatiilor bilaterale cu cele trei tari donatoare.

„In anii urmatori, granturile SEE si norvegiene vor fi folosite mai ales pentru promovarea inovarii si a cresterii in Europa prin intermediul cooperarii dintre Norvegia si tarile beneficiare”, a spus ministrul norvegian pentru afaceri europene, Elisabeth Aspaker.

„Sunt de parere ca acest nou mecanism financiar extins va aduce cu sine o utilizare mult mai strategica a fondurilor si un impact mai puternic asupra telurilor comune, toate prin intermediul unor parteneriate de interes comun”, a declarat ministrul islandez al Afacerilor Externe, Lilja Alfreðsdóttir.

 „Acum ca Acordul a fost semnat, sper ca aprobarile parlamentare necesare sa fie obtinute cat mai curand astfel incat sa demaram implementarea din punct de vedere practic. Am convingerea ca programele si proiectele noii perioade 2014-2020 vor aduce o contributie tangibila in ceea ce priveste reducerea disparitatilor in Spatiul Economic European”, a spus ministrul Afacerilor Externe al statului Liechtenstein, Aurelia Frick.

Din momentul intrarii in vigoare a Acordului SEE in anul 1994, Islanda, Liechtenstein si Norvegia au contribuit semnificativ, prin diverse scheme de grant, la coeziunea sociala si economica in Spatiul Economic European.

Crestere si inovare

Prioritatile perioadei de finantare 2014-2020 reflecta provocarile majore cu care se confrunta Europa si se aliniaza cu prioritatile UE:

  • Inovare, Cercetare, Educatie si Competitivitate;
  • Incluziune sociala, Ocuparea fortei de munca de catre tineri, Reducerea saraciei;
  • Mediu, Energie, Schimbari climatice, Economie cu emisii reduse de carbon;
  • Cultura, Societate civila, o buna guvernare si Drepturi fundamentale;
  • Justitie si Afaceri interne
 Doua scheme de sprijin

Sprijinul este impartit in doua scheme: una dintre ele finantata in comun de catre Islanda, Liechtenstein si Norvegia (granturi SEE) si cealalta finantata doar de catre Norvegia (granturi norvegiene).

15 tari beneficiare

Finantarea va fi disponibila pentru 15 tari beneficiare din Europa Centrala, Europa de Est si Tarile Baltice.

Alocari pe tara (milioane euro) 2014-2020

alocari

*Granturile SEE sunt finantate in comun de catre toate cele trei tari donatoare, contributiile fiind bazate pe PIB-ul fiecarei tari. Ponderea estimata a contributiilor este echivalenta cu: Norvegia (96%), Islanda (3%) si Liechtenstein (1%).

O noua caracteristica a perioadei 2014-2020 este stabilirea fondurilor regionale de combatere a somajului in randul tinerilor (65,5 mil. euro) si promovarea cooperarii regionale (34,5 mil. euro).

Urmatorii pasi

Procesul de consultare asupra sectoarelor si domeniilor prioritare va incepe la sfarsitul lunii mai. La scurt timp dupa aceea, Islanda, Liechtenstein si Norvegia vor intra in negocieri cu fiecare dintre tarile beneficiare pentru a conveni asupra regiunilor care vor primi finantare din fiecare tara. Acest proces se va incheia cu semnarea unui Memorandum de Intelegere cu fiecare tara in parte.

Sursa: eeagrants.org

Granturi SEE si Norvegiene: S-au semnat acordurile pentru perioada 2014-2020